Chia mag felhasználása
A chiamag duzzadóképességének, vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően sokszínűen felhasználható a konyhában. Készíthetünk belőle joghurttal, tejjel pudinghoz hasonló édességet, mivel pár óra alatt megszívja magát a folyadékkal és zselés állagot képez. Nővényi tejhelyettesítővel (pl.: kókusztej, mandulatej, rizstej, zabtej, stb.) a tejallergiások és vegánok étrendjébe is beilleszthető a chiapuding, amely kiváló alternatíva lehet reggelire vagy kisétkezésre, dúsíthatjuk gyümölcsökkel, olajos magvakkal, áztatott pelyhekkel, stb.
A chiamagot sós és édes kekszek, sütemények sütéséhez is felhasználhatjuk. Vízmegkötő tulajdonsága révén a tojást is helyettesíthetjük vele egyes receptekben, ami nagy előny lehet a tojásallergiások, vegánok számára.
Mindezek mellett bármilyen salátára szórva, kásába keverve, kenyereket dúsítva is fogyaszthatjuk ezeket az aprócska magokat.